SPORTSHOWROOM

Nike

Air Zoom

Nikeov sustav jastuka visokih performansi.

Nike Air Zoom
© Nike

Novi oblik zraka

Od svog uvođenja u Nikeov paket tehnologija davne 1977. godine, Air cushioning je bio sastavni dio proizvodnje marke. Desetljeće je ostalo uglavnom nepromijenjeno - to jest, sve dok Tinker Hatfield nije dizajnirao prvu Air Max cipelu. Sa svojim vidljivim zrakom, njegova revolucionarna tenisica bila je ogroman uspjeh, što je neizbježno dovelo do daljnjih inovacija na tehnologiji. Sljedeća iteracija zračnog jastuka bi isporučila drugačiju vrstu podloge koja je bila složena u svojoj konstrukciji, ali ne manje značajna u svojim rezultatima. Zvao se Zoom Air i donio je potpuno novu dimenziju poznatoj tehnologiji.

Stvaranje napetosti

Razvijen tijekom niza godina, Air Zoom je u početku izgrađen kao izvedbena tehnologija za podršku sportašima svih vrsta. Trčeći rame uz rame s Air Max izdanjima, ponudio je drugačiju opciju jastuka; nešto ravno, nisko na tlo i učinkovito pojednostavljeno. Njegova tajna bila su sintetička vlakna umetnuta unutar njegovog izdržljivog zračnog džepa. Ove niti su bile čvrsto rastegnute i povezane s vrhom i dnom jedinice pod tlakom zraka, gdje su se držale u napetom stanju. To je pomoglo da se zračni jastuk povuče u ravan položaj koji je nosioca približio tlu, pružajući veću stabilnost. Zoom Air je također bio nevjerojatno osjetljiv, atribut koji je proizašao iz njegovih vlačnih vlakana. Dok je stopalo pritiskalo Air Zoom jedinicu, ta su se vlakna savijala i otpuštala prije nego što su se uvlačila natrag poput opruge dok je stopalo podizano. Dok je Air ispunio svoju uobičajenu ulogu omekšavanja udara, funkcija vlakana bila je ponuditi izvrstan povrat energije. To je stvorilo mekani korak nakon kojeg je uslijedio snažan potisak s tla, čineći pokrete bržima i učinkovitijima.

© Nike

Ove značajke čine Air Zoom tehnologiju savršenom za sportove koji zahtijevaju brze pokrete, maksimizirajući performanse brijanjem nekoliko milisekundi atletskog sprinta. Kada je 1995. objavljena prva Air Zoom cipela, Nike Air Go LWP (Lightweight Performance), ta je činjenica naglašena na plakatima koji su pokazivali dizajn. Uz sliku zvijezde NBA igrača Tima Hardawaya bio je tekst koji je istaknuo sposobnost tehnologije da mu omogući da trči brže i skoči više. Na slici se također Zoom Air osvrnuo kao "Tensile-Air" jastuk, što je Nike odlučio nazvati u ranim danima kao referencu na napetost u tisućama vlakana unutar zračnog džepa. Međutim, to nije trajalo dugo dok je Tensile Air postao Zoom Air kasnije te godine kada je korišten na Air Zoom letu 95, kojeg je nosio drugi poznati košarkaš tog vremena, Jason Kidd. Zbirka Air Flight već je bila uspješna u tom trenutku, a njezina popularnost pomogla je širenju imena Zoom Air dok se tehnologija uvodila u različite Nike modele.

© Nike

Prilagodljivost je ključ

Košarka nije bila jedini sport koji je imao koristi od ove nove tehnologije. Nike Air Go bio je dio serije cipela pod kišobranom LWP-a. Ovaj set je uključivao Air Scream LWP, koji je dizajniran za cross-training, Air Challenge LWP, napravljen kao tenisica i nošen od strane Andrea Agassija, i Air Zoom LWP, tenisicu s Zoom Airom u prednjem dijelu. Raspon sportova i površina na koje je primijenjen tako rano u svom životu pokazuje svestranost tehnologije. Mogla je biti izrađena u svim vrstama različitih oblika u različitim veličinama, što je značilo da se lako uklapa u bilo koji dio potplata, od pete do prednjeg dijela, pa čak i punu duljinu cipele, kako bi odgovarala određenim pokretima različitih sportova. Godine 1997., ovaj atribut je omogućio Nikeu da stavi par Zoom Air jedinica jednu na drugu u Air Foamposite One. Uz to, Foamposite je sadržavao i niz drugih Nikeovih tehnologija koje su košarkašku cipelu mogle učiniti glomaznom i prekomjernom težinom, ali s Air Zoomom u potplatu, ostao je lagan i osjetljiv.

© Nike

Jastuk za svaki sport

Cipele s Zoom Airom uvijek su nudile ove pogodnosti, a do tada se etablirala kao popularan sustav jastuka u brojnim sportovima, uključujući bejzbol i američki nogomet. Zoom Air se u legendarnu Air Jordan seriju probio još 1996. godine i od tada je dodan retro modelima kultnog Air Jordana 1. Jastučić je zatim stavljen u Mercurial nogomet boot u 2001, s popularnim cipela uzimajući prvi nogomet specifičan Zoom Air jedinica u 2022 je Air Zoom Mercurial. Kasnije, 2005. godine, Lance Mountain uveo ga je u svoj SB Blazer, dokazavši da tehnologija može poboljšati i skateboarding. Jastuk je sastavni dio dugogodišnje Pegasus serije tenisica od kada je prvi put prikazan na Pegasus 27 u 2010. Iste godine se pojavila i u predstavi trenera atletike pod nazivom Nike Zoom Vomero 5, tenisica koja je od tada ponovno predstavljena kao popularan dizajn životnog stila.

© Nike

Na nogama legendi

Osim što se pojavio u tako velikom rasponu sportova, Zoom Air je usput krasio noge više sportaša, od bejzbolaša Kena Griffeya Jr. do jednog od najagilnijih trkača NFL-a u Barryju Sandersu do svjetski poznate trkačice na daljinu Paule Radcliffe, koja je 2004. osvojila maraton u New Yorku u Air Zoom Marathoneru. U košarci, ova tehnologija je bila posebno dobro prihvaćena, budući da su brojni igrači nosili cipele s njom. Veliki Michael Jordan je imao taj pištolj u svojoj 12. potpis cipeli, koju je dizajnirao Nike legenda Tinker Hatfield. Sheryl Swoopes, zvijezda Ženske NBA lige i prva igračica koja je imala vlastitu Nikeovu liniju za potpis, također ih je ugradila u Air Swoopes 2. Danas, većina Nikeovih košarkaških cipela ima Zoom Air unutra, tako da se mnogi moderni igrači pojavljuju s tehnologijom na nogama kada su na terenu.

Koncept koji se neprestano razvija

S takvim velikim imenima koja se bave dizajnom Air Zoom, jasno je da je Nike naporno radio kako bi zadržao svoju inovaciju relevantnom, čineći određene promjene tijekom godina  i osigurati da se nastavi razvijati. Prvo veliko ažuriranje predstavljeno je 1998. na Nike Air Zoom Talaria u Tinkeru Hatfieldu, koji je dobio prvu donju utovarnu Zoom Air jedinicu, približavajući je dnu potplata i dovodeći do ravnomjernije distribucije sustava za ublažavanje. To je ponudilo drugu opciju uz jedinice s najvišim opterećenjem, koje su Zoom Air imale bliže vrhu srednjeg potplata tako da je stopalo gurnuto direktnije u njega, stvarajući malo drugačiji osjećaj ispod stopala. Oba sustava su kasnije korištena u Zoom Air modelima. Nakon toga, 1999., Air Zoom Citizen prvi je put pokazao Zoom Air, s jedinicama u prednjem dijelu i peti. To je napokon omogućilo ljudima da vide vlačna vlakna koja su dala cipelama takav odskok. 2003. godine izašao je Zoom Air Spiridon. Uveo je snažni termoplastični Pebax kavez oko Zoom uređaja po prvi put kako bi poboljšao stabilnost i pružio dodatnu zaštitu, a istovremeno podigao petu iznad razine viđene na prethodnim cipelama. Tijekom vremena Nike je radio na objektu Zoom Air koji je bio vidljiv u punoj dužini i koji je napokon dostigao LeBronovu potpis na 10. tenisici. U 2018. godini Zoom tehnologija se ponovno promijenila kada je Zoom Turbo dodan u Kyrie 5. Dizajn ovog prednjeg zračnog džepa, koji je tamo postavljen posebno kako bi udovoljio stilu igre Irvinga Kyriea, dao je nositelju višesmjerni jastuk za još veću podršku tijekom okreta i bočnih pokreta.

© Nike

Div povijesti ublažavanja

Više od 25 godina nakon prve uporabe Zoom Air-a, tehnologija se nastavlja probijati u Nikeove cipele. To je inovacija koja se razvila i poboljšala zajedno sa sportašima koje je podržala, a time je i zaradila svoje mjesto uz Nikeove druge divove za jastuke: inkapsulirani Air i Air Max. Postao je jastuk sustav izbora za modele sportskih performansi marke, osiguravajući svoj status jedne od velikih tehnologija obuće našeg vremena.

Read more

SPORTSHOWROOM koristi kolačiće. O našoj politici prema kolačićima.

Nastavak

Odaberite svoju zemlju

Europa

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

bliski istok