SPORTSHOWROOM
  adidas Gazelle

  Filter na

  • Poredaj po

  • Spol

  • Brend (adidas)

  • Line

  • Kolekcija (Gazelle)

  • Model

  • Veličina

  • Boja

  • Edition

  • Sport

  adidas Gazelle

  adidas Gazelle

  250 artikala

  Cipela sa svojim korijenima u Olimpijskim igrama 60-ih godina koja je procvjetala u trajni cross-kulture klasik.

  Gazelle

  adidas Gazelle je prvi put izašao u 60-ima, kada je pomogao sprinterima da postignu svjetski rekordni olimpijski uspjeh. Skoči naprijed do danas, a suvremena silueta ima zadivljujuću vintage žalbu koja nije došla slučajno.

  Godine 1960., adidas Rom je ušla na noge najbržoj ženi na svijetu, Wilmi Rudolph, koja se vratila s Olimpijskih igara u Rimu kao prva američka atletičarka u povijesti koja je osvojila tri zlata na turniru. Rim je imao zanimljive estetske dodire, poput strukture saća na potplatu koja je stvorila efekt mreškanja i kapu od antilopa, koji su prethodili modernoj Gazeli. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964., novi dizajn, adidas Olympiade, koja je došla s dodatnom karticom na peti i koju je volio njemački sprintski tim, objavljen je u tajnosti.

  Cipela koja će na kraju postati poznata kao adidas Gazelle polako se počela oblikovati.

  Godine 1966., prva Gazela je izdana s dizajnerskim temeljima sličnim onima na tenisicama za Olympic sprint: gornji dio antilopa s dvije različite verzije obojene različitim bojama, prošiveni prekrivač na prednjoj strani stopala koji je povezivao kavez čipke s nožnim prstom prije nego što se izložio u 'T' oblik, tri bijele pruge srednje četvrtine, izraziti srednji potplat i jezičak pete. Svaka od dviju boja označavala je različitu namjenu. Crvena verzija izrađena je za uporabu na otvorenom i imala je čvrst, proziran gumeni potplat s uvučenim, valovitim uzorkom koji je preuzet iz dizajna "Olympiade". Plava je inkorporirala novu tehnologiju mjehurića zraka u potplat koja je omekšala korak, čineći ga prikladnijim za unutarnju uporabu. Adidas Gazelle iskoristio je klokanov antilop kako bi dao plavu i crvenu boju izvorne nevjerojatne živosti, osobito u usporedbi s prethodnim modelima obojene kože. Obje su iteracije također imale neke zajedničke osobine, uključujući potporu kroz luk, zonu gležnja s jastučićima i oblikovani jezik. Konačno, tri bijele adidas pruge došle su u cik-cak uzorku za novu promjenu originalnog dizajna.

  Dok je Gazelle rasla u popularnosti tijekom 70-ih i 80-ih, adidas je isprobao razne potplate i dodao podstavljenu petu i poliuretanski jezik. Tijekom Olimpijade u Münchenu 1972. godine, američki plivač Mark Spitz podigao je svoje Gazele publici tijekom ceremonije dodjele jednog od svojih sedam zlatnih odličja. To je potaknulo razgovor o plasmanu proizvoda u sportu, dok je činio čuda za sve veću popularnost siluete.

  Kako je vrijeme odmicalo, naglasak cipele postupno se odmicao od sporta prema više slobodnog vremena i životnih navika. Ali tek osamdesetih i ranih 90-ih godina, kada je linija bila ukrašena većim rasponom boja, postala je punokrvna lifestyle cipela i skupila kultno sljedbeništvo. Jedno od mjesta na kojem je stvarno uzletjela bila je Ujedinjena Kraljevina, gdje su je usvojili ljudi iz svih područja života, uključujući britanske nogometne navijače na ‘terasama’ i rock sastave kao što su Oasis i Blur, koji su bili ključni kulturni utjecaji u 90-ima.

  Godine 1993., Kate Moss, mlada, lijepa supermodel, pojavila se prekriženih nogu na kauču ležerno grizeći kraj palca. Nosila je crne hlače, crni remen i kestenjaste Gazele. Mossova nonšalantna poza i Gazele čine dvije žarišne točke slike, koju je snimio Denzil McNelance tijekom probnog snimanja s niskom razinom tipki. Ako je Gazelle trebala ikakvu afirmaciju svoje kulturne važnosti, to je bila ikonska slika.

  Kanalizirajući izvornu energiju 90-ih, reizdanje 2016. temeljeno je na silueti iz 1991., koja je sadržavala iste šesterokutne potplate, boje i materijale. Kampanja je uključivala kolažiranu, nedovršenu preradu originalne slike Mossa iz 1993. koju je kreirao digitalni umjetnik Doug Abraham. Reizdanja su prihvaćena kao elegantna ulična odjeća, a James Bond ih je nosio čak i kao cipele za teretanu, naglašavajući njihovu ogromnu međukulturalnu važnost.

  Adidas Gazelle započeo je svoj život gracing stopala sprintera šezdesetih godina prije nego što je postao izvedbena cipela za unutarnju uporabu koja je pružala brzinu i agilnost. Sedamdesetih ga je proslavio olimpijski plivač koji je osvojio zlatnu medalju, dok ga je osamdesetih nosio na bučnim terasama britanskih nogometnih igrališta. Devedesetih godina podržavala je energiju i kulturu Blura, Oasisa i Kate Moss, a 2010. godine ležerno se skliznula u streetwear kulturu sa svojim popularnim reizdanjem. Glatkoća tih prijelaza svodi se na njegov čist, sportski, vintage izgled i uporabu visokokvalitetnog antilopa tijekom cijele godine. Nadahnuvši se životinjom po kojoj je dobila ime, Gazelina milost, ljepota i atletika pomogli su da postane trajna pojava do danas.

  Rangiraj Adidas Gazelle
  (0)

  SPORTSHOWROOM koristi kolačiće. O našoj politici prema kolačićima.

  Nastavak

  Odaberite svoju zemlju

  Europa

  Amerike

  Azija Pacifik

  Afrika

  bliski istok