SPORTSHOWROOM
  adidas Samba

  Filter na

  • Poredaj po

  • Spol

  • Brend (adidas)

  • Line

  • Kolekcija (Samba)

  • Model

  • Collaboration

  • Veličina

  • Boja

  • Edition

  • Sport

  adidas Samba

  adidas Samba

  115 artikala

  Adidasova najstarija cipela je prešla s nogometnog uspjeha na uličnu ikonu.

  Samba

  Samba je bila prva cipela koju je ikada proizveo adidas, i, nevjerojatno, još uvijek se proizvodi danas, što ga čini njihovim najstarijim preživjelim modelom. Ali ne samo to, adidas Samba je također postigla svoj ikonski status u modi. Niti jedna druga nogometna kopačka u povijesti nije postigla takav kulturološki skok, što svjedoči o besprijekornom, bezvremenskom dizajnu, svestranosti i globalnom klanjanju koje je stekla tijekom desetljeća.

  Prvobitni koncept Sambe bio je pomoći nogometašima u teškim, zimskim uvjetima bez straha od klizanja i padanja na ledenu površinu. Plan je bio lansirati ovaj inovativni novi proizvod na Svjetskom kupu 1950, koji se trebao održati u brazilskoj zimi - nije baš isto zamrzavanje hladne temperature kao one koje su doživjeli oni koji igraju u Europi.

  Umjesto da se odrekne zlatne prilike za lansiranje proizvoda na Svjetsko prvenstvo, adidas je postao inventivan. Dali su mu ime "Samba", isto kao i afrobrazilski stil plesa, kako bi se svidio brazilskoj kulturi. Nakon toga ljudi su počeli nositi čizmu po svim vremenskim uvjetima, bilo da je riječ o vjetru, kiši ili suncu.

  Četiri godine kasnije, na Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj 1954. godine, cijela reprezentacija Zapadne Njemačke nosila je adidas kopačke dok je ostvarila pobjedu od 3:2 nad favoritima Mađarske u jednom od najuzbudljivijih nogometnih finala ikad odigranih. To je učvrstilo adidasovu reputaciju svjetskog proizvođača nogometnih čizama.

  Adidas Samba postupno se odmaknuo od utilitarne konstrukcije od klokanove kože prvog tvrdog čizma do lakšeg oblika adidas tenisice. Sada koriste konvencionalniju kravlju kožu i čak nude kožu kao vegansku alternativu. Ovaj novi dizajn nalazi se na vrhu jedinstvenog potplata od žvakaće gume preko kuhinjskog potplata, dobio je veći jezik koji se može presaviti, obložen je jednostavnom crno-bijelom bojom i, za konačni dodir stila, "Samba" je otisnut zlatnom bojom na bočnoj strani. Upravo taj dizajn godinama njeguju i nogometaši i povremeni nositelji.

  U Europi 1970-ih, brzi, reaktivni osjećaj učinio je Sambu savršenom za 5-a-side futsal. Ova ležernija igra inspirirana uličnim stilom igrala se u gradovima diljem kontinenta tijekom cijelog tog desetljeća, dajući Sambi masivan poticaj popularnosti na putu. Kasnije, u 90-ima, kao i svaki klasični par tenisica, Samba je iskoristila nostalgične osjećaje kako bi postala najbolji izbor u klizačkoj zajednici tog vremena.

  Od inovativnih početaka osvajanja Svjetskog kupa, okretnih 5-a-side igara, do alternativne skate scene 90-ih, adidas Samba je sada postao tenisica za moderno doba. Sve to ukazuje na to da je adidas izgradio klasik, a ako postoji jedna stvar koju Samba nikada neće biti, ona je datirana. To je prilično stratosfersko postignuće za par ledenih vremenskih nogometnih čizama koje su izvorno puštene sve do 1950.

  Rangiraj Adidas Samba
  (0)

  SPORTSHOWROOM koristi kolačiće. O našoj politici prema kolačićima.

  Nastavak

  Odaberite svoju zemlju

  Europa

  Amerike

  Azija Pacifik

  Afrika

  bliski istok