SPORTSHOWROOM
  adidas Stan Smith

  Filter na

  • Poredaj po

  • Spol

  • Brend (adidas)

  • Line

  • Kolekcija (Stan Smith)

  • Model

  • Collaboration

  • Veličina

  • Boja

  • Material

  • Edition

  • Sport

  adidas Stan Smith

  adidas Stan Smith

  739 artikala

  Kako se teniski klasik 60-ih razvio u ikonu modnog svijeta.

  Stan Smith

  Priča o adidas Stan Smith silueti započela je davne 1963. godine, kada je to bio samo bezimeni kožni trener tenisača. Horst Dassler, sin Adolfa ‘Adija’ Dasslera, osnivača adidasa, razvio je koncept, predviđajući da će koža biti teniski materijal budućnosti. Izvorna je bila od prozirne bijele kože punog zrna s kuglastim gornjim poklopcem i gumenim potplatom. Također je imao potpornu kožnu oblogu za zaštitu od uvijenih gležnjeva zajedno s utičnicom za dodatnu udobnost. Većina adidas cipela sadrži prepoznatljivu marku s tri pruge, ali ovaj rani dizajn jednostavno je sadržavao tri minimalističke linije perforacija na bočnim i medijalnim stranama. Osim trake od zelene pjene postavljene na petu siluete krajem 60-ih i gumenog gazišta od riblje kosti specifičnog za glineni dvor, dizajn je ostao vjeran originalu u desetljećima od njegova puštanja.

  Godine 1965., cipela je imala drugačije ime - Robert Haillet - po vrhunskom tenisaču koji je bio jedan od najpoznatijih francuskih sportaša tog vremena. Ovaj nadimak nije mogao dobiti u boljem trenutku, kao 1968 najavio je godinu Wimbledon otišao profesionalno, u skladu s rastom u popularnosti sporta. Godine 1971., kada se Haillet brzo približio brojci od 40 godina, odlučio je otići u mirovinu, pa je adidas za novog veleposlanika cipela tražio Amerikanca Stanleyja Rogera Smitha. Bio je multi-grand slam pobjednik, svjetski broj 1 i uklopio se u širi pokušaj brenda da uđe na brzorastuće tržište tenisa u Sjedinjenim Državama.

  Za nekoliko godina, adidas nije mogao shvatiti da li bi trebali pronaći novo ime za cipelu. Bio je identičan Hailletovom modelu - jezik je čak rekao "Haillet" - ali je još uvijek nosio sliku Stana Smitha. Na kraju, 1978. godine, potpis Stana Smitha zamijenio je Haillet's, te su usvojili zeleni naglasak na peti. I s tim, adidas Stan Smith je službeno rođen.

  Od tada su viđene razne poznate osobe koje su ih nosile, od rock zvijezda 70-ih do vrhunskih supermodela 90-ih, 00-ih i 10-ih. Ali, 2011. godine, Stan Smith je prešao na nove pašnjake. Celine dizajnerica Phoebe Philo poklonila se publici na pariškom tjednu mode noseći svog Stana Smithsa, odmah dajući cipeli globalne modne vjerodajnice.

  Zatim ga je adidas 2012. izbacio iz proizvodnje. Cipela je postala suviše mainstream za njemački brand, i željeli su više ekskluzivnosti. U njegovoj odsutnosti, želja za Stanom Smithom je počela rasti, a dvije godine kasnije, 2014., vratio se u proizvodnju. Kao dio ovog povratka, adidas je objavio niz sada cijenjenih suradnji, uključujući i onu s Rafom Simonsom, a popularnost mu je ponovno skočila. U ožujku 2021. godine, jednim okom u budućnost, objavili su niz proizvoda koji sadrže njihovu primarno zelenu recikliranu plastiku, ekološki osvješteniju alternativu koja pokazuje sposobnost modernizacije Stana Smitha.

  Otkad je napustio teniski teren, adidas Stan Smith je zauzeo opušteniji pristup životu, koji nose elegantni stanovnici gradskih četvrti. Oni su oduševljeno prihvatili Stan Smith zbog elegantnog dizajna 60-ih i trajnosti kožne vanjštine. Ali, zapravo, ništa se zapravo nije promijenilo. Do danas je ostao originalan, poželjan i profinjen kao i u vrijeme kad je objavljen. A tajna dugogodišnjeg uspjeha? Ova minimalistička tenisica iz 60-ih godina oduvijek je bila cool.

  Rangiraj Adidas Stan Smith
  (0)

  SPORTSHOWROOM koristi kolačiće. O našoj politici prema kolačićima.

  Nastavak

  Odaberite svoju zemlju

  Europa

  Amerike

  Azija Pacifik

  Afrika

  bliski istok