SPORTSHOWROOM

Nike

Free

Krajnje bosonogo trčanje iskustvo.

Nike Free
© Nike

Neočekivano otkriće

Početkom 2000-ih popularnost bosonogog trčanja, koje je oduvijek bilo glavni element šire trkačke zajednice, polako je rasla. U isto vrijeme, Nike je učio da njegove popularne tenisice nisu bile tako dobre kao što nužno mogu biti. Tijekom razgovora sa stručnim trenerom Vin Lanannom, Tobie Hatfield, direktor tvrtke Athlete Innovation iz Nikea, došao je do neočekivanog otkrića. Lananna je bila suosnivačica tima Nike Farm Team-a kako bi podržala Stanfordove postkolegijalne trkače na daljinu, a Hatfield je želio naučiti kako su sportaši trenera postali tako dobri trkači. Na njegovo iznenađenje, rečeno mu je da je dio tajne bio da su Nike cipele kada su pobjegli. Ovaj komentar poslao je brand na putovanje u svijet bosonogog trčanja, donoseći novi oblik tehnologije obuće poznat kao Nike Free. 

© Nike

Probijanje novog terena

Nakon Lananninog šok otkrića, Hatfield je otišao raditi zajedno s Ericom Avarom, potpredsjednikom tvrtke Creative Innovation, kako bi saznali kako mogu poboljšati Nikeovu ponudu u odjelu trčanja. Prva stvar koju su otkrili bila je da je bilo malo dostupnih informacija o znanosti bosonogog trčanja, pa su odlučili napraviti vlastito istraživanje, koje se u to vrijeme pokazalo prilično pionirskim. Angažirali su Jeffa Pisciottu, direktora Nike Sports Research Lab-a, da provede testove na Stanfordovim trkačima, i muškim i ženskim, dok su trčali na golf igralištu sveučilišta. Kako bi se usredotočio na stopalo, postavio je niz eksperimenata pomoću brzih kamera u kombinaciji s posebnim ulošcima i drugim senzorima kako bi točno izmjerio kako su se mišići i tetive kretali tijekom bosonogog trčanja. Bilježio je različite tlačne točke stopala i sile koje djeluju na njega dok je udarao u pod, kao i kutove zglobova kada su u pokretu. To je Pisciotti dalo vrlo jasnu sliku preciznih pokreta i položaja stopala dok se kretala kroz cijeli raspon kretanja. 

© Nike

Bosonoge uvide

Ono što je ovo istraživanje pokazalo Hatfieldu i njegovom timu je da se stopalo ponašalo vrlo različito kada je bilo odjeveno u cipelu nego kada se trkač kretao bos. Dodirnuo je tlo pod ravnijim, neutralnijim kutom, koristeći potpuniji raspon kretanja kroz kuglu stopala i prstiju, koja se malo prikliještila na tlo prije nego što se onesvijestila dok su odmicali, ostavljajući kontakt s tlom kada je ostatak stopala bio gotovo okomit na njega. Tradicionalne tenisice za trčanje imale su za cilj zaštititi i poduprijeti stopalo tijekom tog procesa, ali su pritom ograničile to kretanje, što znači da se mnogi njegovi mišići nisu navikli ili vježbali. S tim uvidima u ruci, Nike je krenuo stvoriti trkača koji bi oslobodio stopalo da se kreće na prirodniji način koji je bliži bosonogom trčanju, a također ga štiti od potencijalnih opasnosti koje bi se mogle pojaviti kada trčite u gradu.

© Nike

Fleksibilna tehnologija

Pisciotta, Hatfield i Avar radili su zajedno kako bi napravili tenisicu koja je stopalu davala veću kontrolu nad svakim korakom. Da bi to učinili, koristili su proces nazvan siping, koji je izumljen u ranim 1920-im kao način da se zaustavi klizanje automobilskih guma i cipela u mokrim uvjetima. Sastoji se od rezanja izuzetno tankih proreza u potplat koji, dok pruža vuču, također oslobađa bilo kakvu krutost u materijalu, što ga čini izuzetno fleksibilnim u procesu. Ispod prstiju su dodani obrnuti flex žljebovi, koji su Nike Free izdvojili od ostalih tenisica za trčanje jer je oslobodio prste do savijanja, hvatanja i produživanja kada je to bilo potrebno. To je olakšalo daleko prirodnije trčanje koje je bilo mnogo bliže bosonogom trčanju od ostalih modela marke. 

Proces dizajniranja uključivao je konstantnu pokušaj i pogrešku, s malim izmjenama koje su se svaki put radile kako bi se vidjelo što je najbolje funkcioniralo. Na kraju, to je značilo da je inženjering bio nevjerojatno fino podešen jer je tim prilagodio dubinu pruga za milimetre u isto vrijeme dok nisu pronašli idealnu konstrukciju. Uz to, dali su Slobodi uravnoteženiji gradijent od pete do pete, kut od 33 stupnja (kut kada se stopalo diže od poda tijekom koraka) i ravniji uzorak izgovora koji je bio usmjeren na stvaranje prirodnijeg bočnog kretanja kroz korak kako bi se spriječilo prevrtanje stopala u jednom ili drugom smjeru i uzrokovalo ozljede. Osim što su potplat učinili što fleksibilnijim, Hatfield i Avar željeli su koristiti minimalnu instalaciju tijekom cijelog procesa, s laganim, rastezljivim, prozračnim materijalima preko gornjeg dijela koji su se prilagođavali stopalu i pomicali zajedno s prirodnim kretanjem. Svi ti elementi kombinirani kako bi se Nike Free osjećao više kao produžetak stopala od tenisice.

© Nike

Slobodna vaga

Prvi Free model, Nike Free 5.0 V1, izdan je 2004. godine, tri godine nakon Hatfieldovog pivotalnog razgovora s Lananom. Imao je savitljivi potplat, koji je bio nizak do tla za taj bosonogi osjećaj, tradicionalni sustav vezanja i, za razliku od ostalih bosonogih tenisica, nema pojedinačnih prstiju. Također je sadržavao skeletnu grafiku kostiju stopala preko uloška kako bi prikazao Nikeov fokus na anatomiju u dizajnu. Također je značajan broj 5.0. Pokazalo se koliko je iskustvo trčanja u cipeli bilo blizu bosonogom trčanju predstavljajući poziciju na "Slobodnoj skali" ili, kako ju je Pisciotta zvala, "Slobodnom kontinuumu". Bilo kako bilo, koncept je bio jednostavan - ljestvica je otišla od 0.0 do 10.0, s najnižim rezultatom koji označava potpuno bos, a najvišim rezultatom označava jako podstavljenu cipelu. Prva Free tenisica bila je postavljena točno u sredini, sugerirajući da je bila na pola puta između tradicionalnih trkača i potpuno bosonogog trčanja, tako da se mogla koristiti kao kompromis između njih. Nike se od tada igrao s ovim sustavom numeriranja, mijenjajući ga za izdanje Nike Free RN 2016. godine. Sve do 2019. godine, kada je ponovo uveden sustav numeriranja, sve Free cipele su jednostavno dobile RN ime, bez broja koji bi označavao razinu jastuka.  

Stalni razvoj

Od svog lansiranja u 2004, Nike's Free tehnologija je prošao mnoge promjene na putu. U godinama neposredno nakon što je Nike Free 5.0 V1 izašao na tržište, novije verzije izrađene su od različitih materijala koji su poboljšali udobnost, fleksibilnost, trajnost za sve tri, kao što su potplat od karbonske gume BRS 1000 i Phylite midsole koji su dodani V3 2007. godine. Ovi modeli uvijek su se prodavali kao dobre opcije za one koji su radili na jačanju svojih stopala i poboljšanju svog prirodnog hoda. Godine 2008., Nike Free 3.0 postao je najniža cipela na ljestvici do danas. Dizajniran je da bude i iznimno lagan, s tankom mrežom s dvije ploče koja zamjenjuje prethodne slojeve tkanine. Dvije godine kasnije, V2 slobodne 3.0 imao je jednodijelni gornji mrežasti spoj bez šavnih slojeva koji su omogućavali bosonogi osjećaj.

© Nike

Bos trčanje iskustvo

Kad je 2009. došao, Nike se našao na vrhu vala. Američki autor i novinar Christopher McDougall objavio je svoju popularnu bosonogu knjigu o trčanju, Born to Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen, koja je sugerirala da su moderne podstavljene cipele dovele do više ozljeda trčanja. U svom istraživanju za knjigu, proveo je vrijeme s domorodačkim meksičkim plemenom koji je redovito trčao velike udaljenosti u tankim sandalama bez ozljeda. Ti su ljudi bili u odličnoj fizičkoj formi, a njihova je priča inspirirala McDougallov rad. Knjiga je potaknula nešto unutar trkačke zajednice, što je dovelo do proliferacije bosonogih trkača i uspostave Bosonogog trkačkog društva u Sjedinjenim Državama. Godinu dana kasnije, New York City Marathon je imao više bosonogih trkača nego ikad prije. Nike je iskoristio ovaj period, puštajući V4 Free 5.0 u 2009. godini kao savršenu prijelaznu cipelu između tradicionalnog trčanja i bosonoga. Marka je ohrabrivala ljude da naprave ovaj potez, sugerirajući da trčanje bosonoga, ili barem bliže njemu, može pomoći u izgradnji jačih stopala jer se one tetive i mišići koji su prethodno bili zanemareni u čvršćoj obući sada mogu ponovno vježbati. Uz pomoć Nike Free, trkači su mogli mijenjati trening koji su pružali stopalima i nogama dok su još uvijek dobivali minimalnu potporu ispod nogu.

© Nike

Ne samo trkač

Tijekom 2000-ih i kasnije, Free modeli bili su objavljivani i u druge svrhe, kao što je obuća za cross trening cipela nazvana Nike Free Sparq. Ženski model došao u 2011 - Ženska slobodan TR Fit 2. Izrađen s trokutastim uzorcima krpelja u potplatu, pomagao je u višesmjernom kretanju, što ga čini prikladnim za niz treninga. Otprilike u isto vrijeme, Nike Free Walk+ ponudio je javnosti udobnu cipelu za hodanje, a Nike Free Gym+ bio je usmjeren na ljubitelje joge. 

U 2012, Nike Free Run 2 vidio tehnologiju dobiti više poticaj na modnom tržištu. Mark Miner, stariji dizajner obuće u Nikeu, fokusirao se na stvaranje sjajnih cipela za izvedbu u svojoj seriji Free Run+, ali njegova upotreba blokiranja boja kako bi se istaknuli novi elementi izvedbe koji su dodani svakom dizajnu dovela je do nekih zadivljujućih i ikonskih modela koji su bili omiljeni kao modni artikli, kao i tenisice za trčanje. U isto vrijeme, Nike Free je počeo privlačiti suradnju visokog profila, kao što je onaj s Tiger Woodsom, čiji je potpis Tiger Woods '13 donio Slobodu golferima. Svijet klizanja također je dobio pristup besplatnoj tehnologiji 2018. godine, kada je postavljen na potplat suradnje klizačice Nyjah Huston, Nike SB Nyjah Free. To je izazvalo niz Nyjah izdanja, čija je uporaba Nike Free je velika inovacija u klizačkoj zajednici. 

Prirodan osjećaj

Kroz povijest slobodne tehnologije, Nikeovi dizajneri nastavili su raditi s trkačima na svim razinama, od kolegijalnih sportova do olimpijskih sportaša, kako bi testirali nove ideje, ali inspiracija je uvijek bila samo jedna stvar - prirodni pokret stopala tijekom trčanja. Kroz svoju inovacijsku kuhinju, Nike je pogledao kako stopalo funkcionira sve detaljnije, a svaki novi besplatni dizajn mora proći kroz rigorozan proces testiranja kako bi se osiguralo da tehnologija odgovara imenu. Flex žljebovi su oduvijek bili sastavni dio dizajna, podvrgavajući se ponovljenim ispitivanjima kako bi bili sigurni da su u najboljem položaju i na najboljoj dubini. Uz pruge koje se protežu uzduž i poprijeko potplata, noviji modeli imaju šesterokutni uzorak pruge kako bi se omogućilo bolje kretanje u više smjerova. Trans-tarzalni flex žljebovi prvi su put dodani 2012. godine, poboljšavajući bosonogi osjećaj, dok 3.0 verzije sadrže više pruga za konačnu fleksibilnost. Kako god se krhotine pojavljuju, moraju se međusobno nadopunjavati po cijeloj dužini potplata kako bi se olakšalo prirodno kretanje cijelog stopala. Free je također kombiniran s nekim drugim Nikeovim tehnologijama tijekom godina, od Zoom jastuka do Flyknit materijala na gornjoj strani i Flywire sustav vezanja. Ove posljednje dvije tehnologije idealni su dodatak Slobodnom, dajući mu još veću fleksibilnost za taj autentični prirodni osjećaj. Besplatna tehnologija probila se čak i na druge Nikeove dizajne, kao što je Metcon. Počevši od Nike Free x Metcon modela i kasnije pojavljujući se na Nike Free Metcon 4, uske trake u prednjem dijelu stopala pomogle su ovom stabilnom modelu treninga pružiti veću fleksibilnost i jednostavnost kretanja kroz prednji dio cipele, dodatno dodajući svojim raznolikim aplikacijama. 

© Nike

Oslobođena noga

Nike Free tehnologija započela je jednostavnim razgovorom koji je rasplamsao ideju u glavama vrhunskih dizajnera marke. Mnogo godina, fokus je bio na podržavanju i zaštiti stopala, ali sa slobodnim, to se potpuno promijenilo, vodeći trkača natrag u nešto oslobađajuće. Uz nevjerojatnu pažnju na detalje, linija se razvila kako bi se kretala u skladu s različitim mišićima i tetivama stopala - da se osjećaju kao dio nje. U smanjenju zaštitne obloge, trkači mogu ponovno uključiti nedovoljno iskorištene mišiće i zglobove kako bi doživjeli radost trčanja bosa dok još uvijek dobivaju potrebnu zaštitu. Sa svakom iteracijom, Nike Free nas vodi sve bliže konačnom osjećaju trčanja bosonoga.

Read more

SPORTSHOWROOM koristi kolačiće. O našoj politici prema kolačićima.

Nastavak

Odaberite svoju zemlju

Europa

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

bliski istok