SPORTSHOWROOM

Filter na

  • Poredaj po

  • Spol

  • Brend (Jordan)

  • Kolekcija (11)

  • Verzija (Bred)

Air Jordan 11 Bred

U proljeće 1996. godine Michael Jordan je bio moćan prema svom četvrtom naslovu prvaka. Do tada su se njegovi obožavatelji naviknuli da ga vide u svojoj najnovijoj tenisici s potpisom, ali kada je izašao na teren u doigravanju '96., dok je očito nosio Jordansku 11, bilo je nešto drugačije u tome. Uglačana površina njenog patentnog blatobrana je još uvijek bila jasna za vidjeti, ali shema boja njenog gornjeg dijela bila je crna i crvena, baš kao i kultna Bred boja koja je pomogla lansirati Jordan Brand više od desetljeća ranije. Ujedinjenje ovog neizmjerno popularnog dizajna i trailblazing Air Jordan 11 bio je majstorski potez, a Jordan 11 Bred ostaje vrlo tražena tenisica do danas.

Prvi Air Jordan 11 Bred, koji neki nazivaju doigravanje referencom na vrijeme kada ih je Jordan slavno nosio, ima istu konstrukciju kao i originalni model iz 1995. Prozirni potplat i Jumpmanovi logotipi na bočnoj peti i jeziku su crveni, srednji potplat bijel i gotovo sve ostalo crno, uključujući patentni blatobran, gornji balistički mrežasti dio, kožnu petu i mahune riblje kosti na potplatu. Unutrašnjost je također obložena elegantnim crnim tonovima, kao i Jumpmanov logo vidljiv iza djelomično prozirnog potplata u središtu crno-bijele ploče od karbonskih vlakana. Bijeli naglasci ističu se na broju 23 koji krasi karticu peta, tekst Jordana i Jumpmana na jeziku i marku Nike Air otisnutu na uložak. Odgovor na objavljivanje AJ11 OG Breda bio je toliko strastven da je pao kao jedan od najpoželjnijih od svih Air Jordanovih 11. Zbog toga je tijekom godina prerađen i ponovno objavljen u nekoliko različitih modela, uključujući dizajne muškaraca i žena, kao i one izrađene posebno za djecu.

U stvari, bio je toliko popularan AJ11 Bred da je bio jedan od samo dva kolora biti objavljen kao low-top kasnije u 1996. Jordan 11 IE izgleda nešto drugačije od vrha, odričući se upotrebe lakirane kože i umjesto toga ide za standardnu kožu preko gornjeg dijela. Verzija Bred i dalje zadržava svoj uglavnom crni izgled, s crvenim oznakama na unutarnjoj strani i iza mreže na bokovima, ali njezin prozirni potplat ima bež nijansu. 

Prvo pravo reizdanje Jordana 11 Bred High objavljeno je 2001. godine, kada je napravljeno retro izdanje na slici originala. Ova tenisica je toliko slična svom prethodniku da se jedva može razlikovati od nje. Ima isti crni patentni blatobran i gornji balistički mrežasti gornji dio, a njegov vanjski i bočni Jumpman logotip su crveni. Jedna zamjetna promjena je prisutnost bijelog Jumpmana na ulošku, ali inače je 2001 Bred vjerna rekreacija verzije iz 1996.

U godinama od ovog početnog retro izdanja, bilo je nekoliko Jordan 11 pasmina. Sljedeći je izveden u 2008, kada je Jordan Brand sastavio Countdown Pack kao proslavu povijesti Air Jordana da se podudara s 23. godišnjicom tenisice linije. Sastoji se od Air Jordan 11 Bred i Air Jordan 12 Taxi, koji oponašaju izgled svojih predaka. Sljedeći retro, koji je proizveden 2012. godine, čini isto, dolazi u posebnoj kutiji s podebljanim crvenim umetcima koji nose simbol "XI".

Pošto je imao toliko uspjeha sa High verzijom AJ11 Breda, Jordan Brand se odlučio vratiti na nisko-top u 2015. Ovaj Jordan 11 Bred Low odlikuje se tradicionalnim izgledom, osobito zbog crnog patenta blatobrana od kože. Jedinica sadrži prozirni crveni potplat s crnim gumenim mahunama na peti i nožnom prstu, potpornu pločicu od karbonskih vlakana i bijelu Phylon pjenu i zračno jastučiće srednjeg potplata. Crna balistička mreža pokriva gornji dio i jezik, a peta prekriti je crna koža. Unutra je obloga crvena, a unutarnja crna, potonja ukrašena crvenim Jumpmanom, dok je u jeziku označeno bijelim tekstom i još jednim crvenim Jumpmanom. Broj 23 na kartici pete je bijele boje, a minijaturni crveni Jumpman sjedi ispod njega u sredini pete kako bi dovršio izgled.

Tri godine kasnije, 2018. godine, AJ11 Bred je prilagođen u jasnoću u visokim i niskim stilovima, a 2019. godine izašao je model Golf poznat kao Safari Bred. I čistač i cipela za golf imaju specijalizirane potplate, prvi s oblikovanim klinovima koji se mogu koristiti za bejzbol ili američki nogomet, a potonji s crnim šiljcima koji proizlaze iz sjajnog crvenog potplata. Gornji dio obaju pojasa sličan je onom kod ostalih pasmina AJ11, ali Safari Bred ima crnu kožu umjesto mrežice na vrhu stopala i prepoznatljiv amblem bijelog lista na jeziku. Te se godine Jordan Brand vraća u originalni Air Jordan 11 Bred kroz ponovno izdanje koje dijeli značajke i shemu boja doigravanja iz 1996.

U 2020. godini, ikonski izgled Jordana 11 Bred kombiniran je s još jednim legendarnim koloputom - sofisticiranim Concord. Tako je nastao AJ11 Concord Bred, tenisica čiji jedini uređaj podsjeća na prozirni crveni potplat i bijeli središnji potplat Breda te sjajni crni blatobran i bijeli gornji dio Concorda. Kao niska-top, ima mali Jumpman vezeni u petu, ovaj put u crnoj boji, a crna peta kartica domaćin broj 23 u crvenoj boji. Osim crvenog Jumpmana na ulošku, unutrašnjost cipele je potpuno crna, a slično obojena mrlja preko središta jezika sadrži bijeli branding tekst i još jedan crveni logo.

Jordan Brand se 2021. još jednom usredotočio na pasmine s niskim vrhom, prvo s crnim i crvenim Jordan 11 CMFT. Potonji ton kombinira se s bijelom bojom preko prerađenog potplata, mali dio koji se proteže do bijelog srednjeg potplata s utisnutim Jumpmanom i riječima "Cushlon ZOOM" kako bi najavio prisutnost udobne kombinacije za ublažavanje. Njegov potpuno crni gornji dio kreće se od lakirane kože na blatobranu do mreže na četvrtini i kože na peti. Amblemi Red Jumpmana krase bočnu petu i jezik, a crveni ulošci udomljavaju drugog Jumpmana u crnoj boji na lijevoj nozi i posebno CMFT brendiranje na desnoj strani. 2021 također je vidio povratak na Low IE Bred u retro koji izgleda vrlo slično verziji 1996. Njegov crni gornji dio stapa se s nubuckom i mrežom duž bokova s pomiješanom kožom oko nožnog prsta i preko vrha. Crveni Jumpman sjedi na crnom kožnom jeziku, a drugi ukrašava crni uložak, dok je onaj u sredini ploče od karbonskih vlakana bijeli. Ova lagana drška prekrivena je crvenom i crnom rešetkom, a crvene gumene mahune naglašavaju prednje stopalo i petu prozirnog potplata.

2022 donio još dva CMFT Lows, jedan ženska verzija modela udobnosti usmjerena s crvenim patenta kože blatobran, a drugi Concord Bred. Ovaj ima iste značajke kao i drugi CMFT dizajni i bijela i crvena jedinica poput tradicionalne Bred, ali gornji dio je uglavnom bijele boje, osim patentnog kožnog blatobrana i Jumpman silueta na bočnoj peti i jeziku. Iako je izašao tek 2021., CMFT Bred AJ11 iz te godine ponovno je izašao krajem 2023., čime je povećan pristup ovoj verziji kolnika.

Izvanredna priča iza AJ1 Breda osigurala je svoje nasljeđe kao nezaboravan kolorit, ali Air Jordan 11 donio je potpuno novi stil dizajnu. Od stvaranja jordanske slavne tenisice pobjednice prvenstva 1996. godine, njezini crni i crveni tonovi viđeni su na cijelom nizu modela, od najviših do najnižih, u stilovima za sve uzraste. Kultni Jordan 11 Bred i dalje će obilježiti kulturu tenisica do danas i bez sumnje će to nastaviti činiti sa svakim budućim izdanjem.

Rangiraj Jordan 11 Bred
(0)

SPORTSHOWROOM koristi kolačiće. O našoj politici prema kolačićima.

Nastavak

Odaberite svoju zemlju

Europa

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

bliski istok