SPORTSHOWROOM

Nike

Zoom Vomero 5

Nikeov nostalgični lifestyle trkač dobiva moderan redizajn.

Nike Zoom Vomero 5
© Nike

Pouzdana tenisica

Kada je Nike lansirao prvi Vomero model 2006. godine, bila je izgrađena kao tenisica koja se udobno mogla nositi na velikim udaljenostima. U samo nekoliko kratkih godina, linija Vomero je postala uhodana i smatrana je pouzdanom opcijom za sve vrste trkača. Svaka nova iteracija stigla je s ažuriranim značajkama, a 2011-ov Zoom Vomero +5 bio je prvi koji je sadržavao dvostruke Zoom Air jedinice u sredini potplata, od kojih je jedan bio u prednjem dijelu, dok je drugi podržavao petu. Oni su služili za distribuciju težine nositelja, a okruženi mekanom Cushlon pjenom, učinili su Vomero 5 udobnim, odzivnim i laganim na samo 328 grama. Njegova srednja noga također je preoblikovana kako bi pomogla određenim vrstama trkača, a čak se mogla koristiti za praćenje niza zdravstvenih podataka pomoću Nike + tehnologije. Zoom Vomero +5 bio je uspješna cipela u to vrijeme, ali, kao i ostali u seriji, polako je zamijenjen kasnijim modelima. Međutim, Zoom Vomero 5 stajao je test vremena, vraćajući se mnogo godina kasnije zahvaljujući izvanrednoj suradnji i neočekivanom modnom trendu, ali u konačnici zbog svoje uvjerljive mješavine stila i izvedbe.

© Nike

Utjecajna modna dizajnerica

Do 2018. godine Vomero linija bila je na svojoj 14. tenisici, ali nisu svi zaboravili Zoom Vomero 5. Jedan od onih koji su se s ljubavlju sjetili izdanja iz 2011. godine bio je britanski modni dizajner i umjetnik Samuel Ross. Unatoč svojoj mladosti, Ross je već razvio impresivan životopis, budući da je radio za generacijski talent koji je bio Virgil Abloh, postao je njegov prvi dizajnerski asistent 2012. godine i, kroz njega, radio na projektima s Kanyeom Westom. Nakon nekoliko godina učenja od Abloha i njegovih kreativnih partnera, Ross je 2014. godine osnovao vlastitu luksuznu marku sportske odjeće, A-COLD-WALL*, još samo sredinom 20-ih godina. U godinama koje su uslijedile, imao je instant utjecaj na modnu industriju, postao je višestruko nagrađivani dizajner i razvio reputaciju za stvaranje inovativne odjeće i drugih nosivih elemenata. S vremenom ga je tražio Nike, brand željan učenja iz njegove napredne kreativnosti. Počeli su raditi zajedno u 2017, prvo što je ogoljena natrag verzija Air Force 1 koji je poboljšao izgled izvornog modela, a također poštujući njegove ključne elemente. Samo godinu dana kasnije, nakon uspjeha prve suradnje, njih dvojica ponovno su se udružili, ali ovaj put, umjesto da odaberu jednu od Nikeovih ikona svih vremena, Ross je odlučio otići na mnogo podcjenjeniju opciju: Zoom Vomero 5.

© A-COLD-WALL*

Funkcija i oblik uravnoteženja

Rossov izbor temeljio se na činjenici da je eru originalnog Vomero 5 vidio kao vrijeme kada su se na vanjskoj strani cipele pojavile nove inovacije. To mu je dalo priliku da manipulira tim vanjskim komponentama na način koji je humanizirao dizajn i uzdigao njegovu tehnologiju. Proveo je mnogo mjeseci usavršavajući vlastitu verziju siluete 2011., krećući se od početne točke običnih riječi okidača, preko skica i prototipova do konačnog proizvoda. Za Rossa, boja i tekstura cipele bile su jednako važne kao i njezina funkcija, a kako bi se osigurala pravilna ravnoteža korisnosti i oblika, proveo je 18 mjeseci skladajući njenu tonsku šminku i specifične materijale od kojih će biti izrađena.

Radikalni dodaci

Dovršeni Nike x A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 zadržao je tehničke komponente originala, ali je sveukupni izgled bio informiran Rossovim interesom za industrijsku i brutalističku arhitekturu. Uz mnoge klasične značajke, dodao je svoje jedinstvene dodire, poput japanskog najlona osjetljivog na toplinu koji je koristio kao osnovni sloj gornjeg dijela. Jedna od njegovih radikalnijih dopuna bila je velika skulpturalna peta, koja je pomaknula granice suradnje i podijelila mišljenje obožavatelja. Dok su mnogi voljeli neobičan umjetnički štih ekscentrične strukture, drugi su osjećali suprotno, neki su čak išli toliko daleko da su ga u potpunosti uklonili iz cipele.

© A-COLD-WALL*

Humaniziranje Vomera 5

Rossove namjere s A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 nadmašile su puku estetiku; također je želio namamiti nositelja da razmotri i cijeni pojedine materijale cipele, a ne samo proizvod u cjelini. To je učinio tako što je odustao od primjene PU i UV površinskih obrada koje bi se inače koristile za zaštitu plastičnih i gumenih dijelova vanjskog dijela od promjene boje i starenja. To je uklonilo barijeru između cipele i fenomena okoliša koji bi na nju mogao utjecati, nekako je humanizirajući dopuštajući vanjskom da promijeni boju i prirodno stari tijekom vremena. Ross je vjerovao da će zbog toga nosilac postati protagonist priče obuće jer su njihova ponašanja i postupci utjecali na proces starenja cipele, a time i na njezin estetski razvoj. Na taj bi se način svaki par Zoom Vomero 5s razvijao organski i stekao svoj osobit karakter usko povezan sa životom nositelja. Odlaskom na takvo putovanje s cipelom vlasniku bi se pružila zahvalnost kako se naša svakodnevna odjeća raspada dok je nosimo, čime se naglašava potreba da stvari koje konzumiramo budu više povezane s prirodnim procesima u svijetu kako ne bi imale takav negativan učinak na okoliš.

© A-COLD-WALL*

HUMAN.FORM.STRUCTURE

Ross je smjestio svoj Vomero 5 u središte veće kolekcije odjeće ACW* pod nazivom HUMAN.FORM.STRUCTURE, koja se usredotočila na teme izloženosti i transformaciju fizičkih objekata tijekom vremena kao polazište za dublje razmatranje starenja i individualizacije. U kolekciji su se našle i dvije kolaborativne boje: Onyx, elegantno svecrno izdanje sjajnog swoosha, i Clay, čija je bijela i Sailova vanjska strana bila u kontrastu sa smeđom unutarnjom. Oba su bila ukrašena sofisticiranim efektima brendiranja, uključujući motiv ACW* na bočnim nožnim prstima, neusklađeni dvostruki logotipi lagano utisnuti u komad pete i bijeli tekst otisnut na ulošku koji je glasio "A-COLD-WALL* Presented By Samuel Ross". 

© A-COLD-WALL*

Istraživanje boje

Uspjeh ovih prvih Nike x A-COLD-WALL * Vomero 5s doveo je do toga da su robne marke 2019. godine stvorile još dva kolosijeka. Iako je osnovni dizajn bio isti kao i cipele iz 2018. godine, Ross je još jednom inovirao, ovaj put koristeći siluetu kako bi istražio prirodu boje. Da bi to postigao, tim za industrijski dizajn ACW* radio je sa specijaliziranim pogonima za bojenje u Velikoj Britaniji i Italiji kako bi proizveo prilagođene palete boja. Tehničari su zatim završili ručno izrađeni tretman uranjanjem svake cipele u bačvu boje prije nanošenja poliuretanskog sloja na određene elemente koji bi uzrokovali varijacije u gustoći boja preko vanjske strane. Rezultirajući dizajni pokazali su snažan tonski intenzitet i zapanjujuću dubinu boje, dajući Nike Vomero 5 potpuno novu razinu složenosti i stila. Zahvaljujući ovoj tehnici, pojedini parovi su imali svoj jedinstveni završetak, jer je boja izašla drugačije na svakoj cipeli, što znači da ne postoje dvije identične. 

© A-COLD-WALL*

Podebljane boje

Jedan od dizajna koji je proizašao iz tog procesa bio je Solarised colway - tenisica s podebljanim tonskim uzorkom industrijskih nijansi, kao što su hrđa, glina, bjelokost i bakar, koje su odražavale poznate ACW* teme metala i minerala. Drugi je bio poznat kao Redox i sadržavao je mnogo življu shemu boja grimizne, vermillion i meke ružičaste. Na internetskoj stranici robne marke predstavljene su zajedno s arhitektonskim slikama koje su pokazale korijene Rossovih utjecaja na dizajn. Tamo se također pojavio i treći kolor, ovaj u House Blue i koji pokazuje svježu manifestaciju ovog prepoznatljivog ACW* tona. Nažalost, za obožavatelje serije, ova cipela nikada nije objavljena i za sada ostaje samo prototip u Rossovom opsežnom katalogu.

© A-COLD-WALL*

Opće izdanje

Nike x A-COLD-WALL* Zoom Vomero 5 katapultirao je baštinsku trkačicu na čelu stila i mode, dokazujući da bi mogla postići moderni uspjeh, a Nike je ubrzo počeo raditi na općem izdanju tenisice. To je došlo u 2019. s dva monokromna izdanja koja su ubrzo slijedila nekoliko kolotura s živopisnijim tonovima, kao što su Racer Blue i Electric Green, i Bright Crimson verzija koja je pala u 2020. Oni su se vratili izvornom dizajnerskom okviru, ispostavivši se nevjerojatno popularnima nakon hypea koji je okruživao suradnju ACW*. Njihovu slavu dodatno je ojačao i nastup utjecajnog kanadskog repera Drakea, koji se neočekivano pojavio na pariškom dijelu svoje turneje Assassination Vacation Tour 2019 u prilagođenom crnom paru s upečatljivim narančastim crvenim naglascima.

Drugi povratak

Nakon toga, stvari su utihnule za Vomero 5, ostavljajući obožavatelje da se zapitaju je li njegov povratak bio samo privremen. Ovaj put, međutim, čekanje je bilo daleko kraće jer se silueta vratila s bojama Oatmeal i Cobblestone u 2022. godini. Oboje su imali eklektičan izgled izvornika, s nizom materijala koji su stvarali dinamične uzorke preko gornjeg dijela. Mrežasti tekstil kroz prednje stopalo, gležanj i napadnuti jezik učinili su cijelu cipelu izuzetno prozračnom, sintetičkom kožom i antilop koji su joj pružili vrhunski osjećaj, a zabranjeni naglasci niz bokove pružili su joj futuristički, ali sportski izgled. Potporni TPU kavez oblikovan u obliku saća osigurao je strukturu oko pete, dok je više TPU traka na donjoj strani podržavalo luk stopala. Za dodatni sjaj, 3M reflektirajući vrhovi bili su rašireni preko gornjeg dijela, a ulošci su odali počast Nikeovom suosnivaču Billu Bowermanu putem vintage otiska legendarnog dizajnera cipela. Bowermanov dizajn profila vafla također se pojavio na laganom gumenom potplatu, pružajući izvrsnu vuču bez dodavanja viška rasutog tereta i poštujući naslijeđe Nikea i linije Vomero.

© Nike

Zapanjujući raspon dizajna

Ove tenisice označile su pravi kulturni preporod za Nike Zoom Vomero 5 jer su 2023. godine predvodile niz novih boja. Do kraja te godine, silueta je postala omiljena obožavateljica među trkačkom zajednicom i ležernim nositeljima, s različitim dizajnom koji bi mogao zadovoljiti gotovo sve želje. Neki, poput Supersonic, Wolf Grey i Photon Dust, bili su ukrašeni elegantnim neutralima, dok su drugi, poput Olive Flak, bili ukrašeni živopisnim nijansama. Još jedan Vomero 5 koji je dobio nadimak Timeless uključio je značajke Nike Dunka u svoj hibridni dizajn, ali možda je najprivlačnija boja od svih objavljenih 2023. bila Doernbecher Vomero 5 koju je dizajnirao Jaren Heacock. Pacijent u glasovitoj dječjoj bolnici u Portlandu, s kojom Nike surađuje od 2004. godine, Jaren je pokrio cipelu u upečatljivim nijansama žute, narančaste i crvene boje, a također mu je dao Velcro gornji dio koji se može prilagoditi zbirkom izmjenjivih flastera koji se isporučuju s njim.

© Nike

Dobro vrijeme

Do 2024., bilo je jasno da je Vomero 5 dobro i stvarno se vratio jer je Nike nastavio objavljivati sve više i više boja svoje oživljene ikone. Ovaj obnovljeni uspjeh djelomično je rezultat umjetničke suradnje Samuela Rossa, ali je također rezultat dobrih tempiranja. Početkom 2020-ih godina došlo je vrijeme kada su tenisice stare škole postale modne, a pripadnici generacije Z posebno su razvijali afinitet prema nostalgičnoj odjeći. Iako je bilo staro nešto više od desetljeća, sportski stil Vomera 5, koji je dočarao estetiku 90-ih, savršeno je odgovarao ovom trendu. Njegova tehnologija izvedbe također je bila dovoljno suvremena da bude udobna i podržavajuća, kako kao tenisica za životni stil, tako i kao trener za trčanje. U stvari, to je bio široko hvaljen za to, s nekim ljubiteljima tenisica ga hvaliti kao najudobniji od svih Nike dizajna.

© Nike

Nevjerojatno putovanje

Od početka kao pouzdana tenisica za trčanje do tražene modne stavke, Vomero 5 je bio na izvanrednom putovanju. Obožavatelji originala možda su pretpostavili da ga nikada neće vidjeti kako se vraća, ali njegova zadivljujuća estetika privukla je pozornost jednog od velikih dizajnera njegova vremena da ga ponovno gurne u središte pozornosti. Ne zadovoljavajući se samo jednim povratkom, klasični trkač vratio se još jednom zahvaljujući nostalgičnom stilu i pouzdanim značajkama performansi. Danas, pomlađeni Zoom Vomero 5 ostaje popularan kao i uvijek i u potpunosti se etablirao kao glavni dio Nikeovog ogromnog kataloga ikoničkih silueta.
 

Read more

SPORTSHOWROOM koristi kolačiće. O našoj politici prema kolačićima.

Nastavak

Odaberite svoju zemlju

Europa

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

bliski istok