SPORTSHOWROOM

Nike

Air Force 1 Low x Billie Eilish

Nezaboravna tenisica čiji izgled odgovara zagonetnom dizajneru.

Air Force 1 Low x Billie Eilish
© Nike

Pravi ventilator tenisica

Tijekom godina, Billie Eilish je stekla reputaciju kao prilično poznavateljica tenisica, pojavljujući se na svojim izložbama u rijetkim cipelama vrhunskih modnih marki. U travnju 2022., na primjer, ostvarila je zapamćen nastup dok je bila glavna zvijezda Coachella festivala u paru PSNY x Nike Air Force 1s, koji nisu prošli nezapaženo od strane ljubitelja tenisica. Otprilike u isto vrijeme, pokrenula je vlastiti Air Force 1 High kako bi napravila svoja dva dizajna iz Air Jordana iz prethodne godine. Samo mjesec dana kasnije, obožavatelji su dobili svoj prvi uvid u još jednu suradnju Ratnog zrakoplovstva 1 x Billie Eilish. Ponovno je unio buntovni duh ovog glazbenika u jednu od najpoznatijih Nikeovih silueta - Air Force 1 Low.

© Nike

Rani, ali dubinski pogled

19. svibnja 2022., set od pet slika novo izrađene cipele prvi put se pojavio na internetu. Umjesto da zadirkuju samo neke aspekte dizajna, ove slike su ga prikazale iz nekoliko različitih kutova, dajući jasan pogled na mnoge njegove definirajuće značajke. Imao je jednobojni vanjski gljiva, baš kao i jedan od njezinih High modela, s gornjim koji je kombinirao mekani sloj najlona s patchworkom nasumično oblikovanih komada kože. Tu je i krupni plan dubrae od čipke, koji je bio reljefni s Billiejevim poznatim Bloshovim logom, zajedno sa slikama klasičnog jezičnog flastera i ploče pete, kao i dvostrukom pjenom. Također su kružile glasine da je na podnožju ispod uloška bila otisnuta tajna lirska pjesma. Kasnije se to pokazalo točnim jer su se riječi "Teško je zaustaviti nakon što se pokrene" mogle otkriti njegovim uklanjanjem. Ista je lirika bila prikazana i na kutijama po mjeri u kojima je cipela dolazila, kao i spomenuti logo.  

© Nike

Billie se vratila

Nakon što su ove ranije fotografije postale dostupne, dijelile su se nadaleko, što je dovelo do nakupljanja hipa zbog kojeg su obožavatelji tenisica i strastveni sljedbenici mlade pjevačice špekulirali o tome kada bi se mogli dočepati para. Neki su sugerirali kako bi objavljivanje moglo biti već u rujnu te godine, ali su morali čekati dulje od toga samo da bi vidjeli sljedeću najavu. Konačno je došao 30. studenog 2022. godine, kada su i Nike i Billie objavili slične objave na svojim Instagram stranicama. Na Nikeovom je snimljen jednostavan video koji prikazuje Billiejevu montažu, s njezinim krupnim kadrovima, kao i bojama MushroomSequoia koje su trebale biti puštene u prodaju. Twinkly, minimalistička glazba svirala je preko vrha, a zrnata tekstura pokrivala je film, stvarajući sanjarsku, nostalgičnu atmosferu. Na kraju se na ekranu pojavio tekst Billie Eilish, nakon čega je uslijedio Nikeov obračun. Komentar je počeo riječima "Billie se vratila", znajući da to nije bila njezina prva Nikeova suradnja, a zatim je rekao "I nastavak suradnje Air Force 1 je samo početak", ukazujući da to neće biti ni njezina posljednja. Također je opisao "patchwork mosaic upper cipele koji savršeno spaja @billieilish inovativni stil s obnovljenim materijalom iz njezina prethodnog izdanja AF1", donoseći "svjež izgled klasičnoj cipeli". Važno je napomenuti da su oni koji čekaju detalje o tome kada će biti pokrenut dobili datum - 14. prosinca na aplikaciji SNKRS. U međuvremenu, Billiejeva pošta imala je jednu sliku i dva kratka videa s istog snimanja. Pokazali su samo gljivastu boju, a njezin komentar bio je vrlo usredotočen na održivi aspekt tenisice - "Svidjelo mi se što smo mogli koristiti preostali materijal s mog AF1 visokog lansiranja za izradu ove cipele i tako sam zadovoljan kako je ispalo." 

© Nike
© Nike

Stvaranje boljeg svijeta

Ta dva posta bila su povezana u službenijem svojstvu putem stranice s redakcijom Nike, koja je ponovno istaknula upotrebu "ostataka materijala koji su nastali u umjetnikovoj prethodnoj suradničkoj seriji AF1 High" kao odraz "zajedničke predanosti Nikea i Eilisha poduzimanju mjera za stvaranje boljeg svijeta". Također je napomenuo da je cipela bila dio Nikeove "proslave 40. godišnjice Air Force 1" kako bi se odrazilo "kako je silueta postala platno kreativnosti za više generacija." Eilish ju je izravno citirao kako bi objasnila svoju želju da cipela "ispriča priču" o tome koliko je važno reciklirati i brinuti se za planet. Na dnu stranice, video i slike iz Instagram postova mogu se naći ispod linije o datumima puštanja tenisice - 13. prosinca na Billie web stranici i 14. prosinca globalno. 

© Nike

Približavamo se oslobađanju

Kako su se ti datumi približavali, Nike je posljednji put promovirao cipelu na svojoj Instagram stranici, objavivši niz slika s prethodnog snimanja zajedno s još jednim kratkim videom dan prije nego što se trebala pojaviti na Billiejevoj web stranici. Komentar je još jednom skrenuo pozornost na ekološku stranu dizajna, navodeći kako je "svjesno stvoren s preostalim materijalima", istodobno naglašavajući Billieinu uključenost u proces s citatom od nje - "Prilikom dizajniranja s Nikeom i timom obuće, volio sam učiti nove tehnike i načine za stvaranje novih interpretacija Nikeovih klasika kroz namjerne mjere recikliranja." Nagrađivana umjetnica naslijedila je svoju objavu na Instagramu, koja je sadržavala pet slika sa snimanja, počevši s krupnim kadrom gljive i završavajući na jednoj od inačica Sequoije. Priložen je jednostavan komentar koji je pozvao ljude u njezinu internetsku trgovinu. Objava je privukla skoro 3,5 milijuna posjetitelja, signalizirajući potencijalnu popularnost suradnje. 

© Nike

Skroz bijela boja

Zapravo, Air Force 1 Low x Billie Eilish je bio toliko uspješan da je iduće godine proizveden i treći kolor. Zadirkivan je na internetu početkom ožujka, kada su opisi primijetili da bi bio sličan prethodnim iteracijama, s patchworkom kožnih komada na prošivenom najlonskom gornjem dijelu, trakom tekstila oko cijele cipele odmah iznad srednjeg potplata, izloženim šavovima koji prelaze vanjski, Eilishovim blosh logotipom na dubrama čipke i dvostrukim brandom na ulošku. Zatim, 13. ožujka 2023., Billie je tempirala svoju objavu na Instagramu kako bi se još jednom podudarala s Nikeom, jer su obojica iznijeli videozapis s njenim uvidima u novu bijelu na bijeloj boji na nogama. Pjevačeva pošta, koja je ovaj put privukla više od 5 milijuna lajkova, također je imala sliku na kojoj stoji u isušenom ribnjaku noseći cipelu. Svoj komentar je držala kratkim i slatkim, najavljujući "@nike AF1 nisko u bijeloj boji" zajedno s dvostrukim datumom izlaska 22. ožujka u svojoj online trgovini i 23. ožujka na Nikeovoj aplikaciji SNKRS. Marka tenisica dala je malo više nade dizajnu, napisavši da je to "budući favorit s beskonačnim mogućnostima stylinga". Svaki od ovih dana imao je i svoju posvećenu objavu, s Billie koja je dodala krupni plan nošenja novog kolnjaka zajedno s drugim videom kako bi označila njezino puštanje, a Nike je to zrcalio sličnom slikom i video uparivanjem kako bi istaknuo lansiranje cipela putem internetskih platformi i partnerskih trgovina. Komentar je započeo izravnim pozivom na akciju - "Učinite ih svojim" - prije nego što objasnite da je najnovija Low tenisica "inspirirana mnogim aspektima vašeg stila, bez obzira na to što oni mogu biti", što jasno daje do znanja da je to cipela za svakoga.  

© Nike

Poštivanje klasika

U opisu na Nikeovoj web stranici, za tenisicu je rečeno da slavi "nove početke" i uravnotežuje "progresivnu i suvremenu perspektivu s iskrenim poštovanjem prema klasicima." To se odrazilo na njegov nekonvencionalni gornji i klasični AF1 oblik, kombinacija koja mu je donijela ogroman uspjeh. Kao što je bio tijekom razvoja i lansiranja svih triju boja, brand je želio naglasiti reciklirane aspekte cipele, uključujući "otpatke pjene u socklineru" i Nike Grind na potplatu - kompozit ponovno korištenih materijala iz proizvodnje prethodnih modela, prenamijenjene cipele iz programa Reuse-A-Shoe, pa čak i obuću koja se nije mogla prodati. To je dovelo do pohvala raznih online časopisa za tenisice, koji su pohvalili njegovu održivost i minimalni utjecaj na okoliš, osvojivši ga još više obožavatelja diljem svijeta. 

© Nike

Rastuća suradnja

Uz Nike Air Force 1 Low x Billie Eilish, talentirana glazbenica još jednom je dokazala da ima njuh za modu i dizajn. Njezina želja da pošalje poruku kroz korištenje održivih metoda u njegovoj izgradnji bila je pohvalna koja je impresionirala i njezine sljedbenike i obožavatelje branda. Donijela je svoj osobni stil u jednu od Nikeovih najpoznatijih silueta, a da nije kompromitirala njegov ikonski izgled, što je rezultiralo buntovnom cipelom s izgledom koji je bio moćan i pouzdan. Billie je u samo dvije godine nabrojao četiri popularna dizajna - obećavajući znak za budućnost ovog snažnog suradničkog uparivanja.

Read more

SPORTSHOWROOM koristi kolačiće. O našoj politici prema kolačićima.

Nastavak

Odaberite svoju zemlju

Europa

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

bliski istok