SPORTSHOWROOM

Jordan

3

Tenisica koja je spasila marku.

Jordan 3
© Jordan

Krhko partnerstvo

Danas je partnerstvo Michaela Jordana s Nikeom snažno kao rock, ali još 1980-ih bilo je u ranim fazama i potencijalno samo privremeno. Nakon što je 1984. potpisao ugovor s Nikeom nakon što mu je ponuđen toliko dobar posao koji nije mogao odbiti, Jordan se doimao sretnim sa svoje prve dvije potpisane cipele. Prva je bila veliki uspjeh, dok je druga ponudila nešto još sofisticiranije i elegantnije zauzimajući više modno orijentirani kut. Međutim, do 1987., Jordanov ugovor se približavao kraju i njegov um je lutao drugim mogućnostima izvan svog rada s Nikeom. Sve što se promijenilo kao legendarni dizajner ušlo je u svađu, stvarajući upečatljiv novi košarkaški trener koji je potaknuo partnerstvo i promijenio tijek povijesti tenisica. Cipela je bila Air Jordan 3.

© Jordan

Vremena koja uzrokuju probleme

Kada se 1984. godine Michael Jordan pridružio momčadi Chicago Bullsa u pozadini snažne sveučilišne karijere, očekivanja za njegovu budućnost u NBA ligi bila su velika. U prve tri sezone u kojima je igrao, shvatio je da će nadmašiti očekivanja i postati jedan od najboljih svih vremena. To ga je učinilo vrlo traženim kada su u pitanju odobravanja, i, iako ga je Nike imao na svojim knjigama od početka, nastavak njegovog početnog ugovora bio je daleko od zajamčenog. Ova činjenica došla je u oštar fokus kada je 1987. godine čovjek odgovoran za dizajniranje prva dva Air Jordansa, Peter Moore, napustio tvrtku zajedno s Nikeovim potpredsjednikom marketinga, Robom Strasserom, koji je bio taj koji je na prvo mjesto potpisao Jordan za brand. Bez Mooreovog kreativnog talenta i Strasserovog poslovnog oštroumlja, Nike bi imao velikih problema namamiti Jordana natrag da napravi još jednu cipelu, a kamoli cijelu liniju potpisa koja postoji danas. Ono što je situaciju učinilo još izazovnijom bila je činjenica da su se par, koji je tijekom svog zajedničkog desetljeća u Nikeu osnovao snažno partnerstvo, razišli kako bi osnovali vlastitu tvrtku Sports Inc. Dvojac je imao ozbiljnu moć nakon prethodnih podviga koji su radili na timu Air Jordana i počeo raditi na planu da privuče Michaela Jordana na svoju stranu. Srećom po Nikea, prije nego je Moore otišao, mladog dizajnera po imenu Tinker Hatfield optužio je za stvaranje Air Jordana 3 - naizgled male odluke koja je postala nevjerojatno važna u povijesti Jordanske potpisne linije.

© Jordan

Obećavajući dizajner

Danas je Tinker Hatfield jedan od najcjenjenijih dizajnera cipela na svijetu, ali još 1987. godine bio je relativno nepoznat izvan Nikea. Prvotno se školovao za arhitekta, a od 1981. u tom svojstvu radi za Nikea, a tek je 1985. počeo dizajnirati cipele. Dvije godine kasnije već je pokazivao znakove da bi mogao postati jedan od najboljih u poslu, dizajniravši Air Trainer 1 - napravljen za eksplozivnu tenisku zvijezdu John McEnroe - i revolucionarni Air Max 1. U kreiranju prve, pokazao je veliku percepciju da shvati da postoji jaz na tržištu za sveobuhvatnu sportsku cipelu, dok je potonji bio informiran njegovom arhitektonskom pozadinom. Međutim, izrada košarkaške cipele za najvećeg igrača svijeta bila je sasvim drugačija ideja i nije bilo jasno može li je on izvesti ili ne. Osim svoje oduševljene intuicije i jedinstvene pozadine, demonstrirao bi još jednu važnu vještinu u razvoju Air Jordana 3 koja bi ga izdvojila od konkurencije - sposobnost slušanja.

Neiskorišteni resurs

Do trenutka kada je Tinker dobio kreativnu kontrolu nad projektom, već je bilo šest mjeseci zakašnjenja, a sve što je imao bio je niz skica i ideja koje je Moore ostavio. Njegov tim bio je protiv toga kada se natjecao s novoosnovanim Sports Inc. i drugim divovima s obućom poput adidasa, koji je bio prvi Jordanov izbor prije nego što je potpisao za Nike i polako ulazili u razgovor još jednom. Tinker je shvatio da imaju neiskorišteni resurs u samom Michaelu - uostalom, prilikom dizajniranja bilo čega, bilo da se radi o zgradi ili cipeli, važno je znati tko će ga koristiti i za što, dopuštajući svojim preferencijama i zahtjevima voditi proces dizajna. Odmah je odletio kako bi upoznao MJ-a, kojeg nikada prije nije upoznao, kako bi shvatio kako misli, kako igra i što želi u cipeli, kako u smislu stila tako i u smislu funkcionalnosti. Ovdje je njegova nekonvencionalna pozadina još jednom poslužila Tinkeru. Dok je studirao na Sveučilištu u Oregonu, bio je amaterski atletičar pod vodstvom Billa Bowermana. Trener i suosnivač Nikea bio je poznat po razmišljanju izvan kutije kada je u pitanju dizajn cipela, a također je blisko surađivao sa sportašima kako bi saznao što im je potrebno u obući za performanse. Tinker je uzeo obje ove stvari na brod. Otkrio je da je Michael imao vrlo jasne ideje o tome što je želio i zapravo je želio da se njegov doprinos čuje. Zapravo, jedan od Tinkerovih majstorskih poteza prilikom rada na Jordan 3 bio je uključiti primarnog korisnika cipele u proces dizajna, pažljivo pazeći na njegove komentare kako bi bili sigurni da će cipela ispuniti njegova očekivanja. Dok je letio kući, mladi dizajner imao je sve što je potrebno za izgradnju sljedeće velike Jordanske tenisice.

© Jordan

Ispunjavanje zahtjeva

Susret s Michaelom Jordanom osobno jasno je inspirirao Tinkera, a on se bacio u svoj rad zajedno sa svojim timom, koji je uključivao i druge Nikeove upornjake na početku karijere, kao što je Ron Dumas, grupa koja je stavljala u duge smjene i jedva spavala kako bi prototip bio spreman na vrijeme za krajnji rok. Napisao je Air Jordan Manifest, u kojem je sažeo svoje dojmove o čovjeku kojeg je upoznao prvi put tog dana, govoreći stvari poput "Michael Jordan pokazuje mi da mladenački bujnost, zabava i želja ne mora biti klaunov nesofisticiran i glasno naklonost", i opisujući ga kao "obrazovan i animiran" s "klase i stila". Njegov cilj bio je ispuniti sve želje košarkaša i prožeti dizajn Jordanovim osjećajem zabave i gladi za pobjedom, čineći ga modernim i sofisticiranim. Jedan od njegovih najzahtjevnijih zahtjeva bio je imati cipelu koja nije trebala provaliti i koja je bila udobna ravno iz kutije, što mu je omogućilo da nosi potpuno novi par svake igre. Također je želio da bude lakši i s nižim rezom oko ovratnika, što bi poboljšalo njegovu sposobnost slobodnog kretanja po terenu i postizanja nevjerojatnog "zraka" po kojem je postao poznat. Tinker je također primijetio Michaelovu sklonost prema modi visoke klase i njegovu sklonost da nosi luksuzna odijela i talijanske kožne cipele na događajima i zabavama. Imajući to na umu, zamijenio je tvrdu kožu koja se koristila na drugim košarkaškim cipelama tog vremena za floater kožu, koja ima prirodno zrnastu završnu obradu, čineći je lakšom, mekšom i ugodnom na dodir. Još uvijek je vrlo izdržljiva, a proces štavljenja je takav da se koža može obojiti s nizom različitih boja. Također je oblikovao kožu oko ovratnika u nižu, srednju visinu, čineći je fleksibilnijom, ali i dalje štiti gležnjeve - prvi put za košarkašku cipelu u vrijeme kada je Nike kasnije sumirao sa sljedećom frazom: "Visina od tri četvrtine namijenjena je igračima koji žele neograničenu fleksiju gležnja dok se kreću gore i dolje po terenu." Ove jednostavne promjene dale su Michaelu košarkaškog trenera koji je mogao nositi svjež iz kutije svake utakmice, što je bilo lagano i izdržljivo s elegantnom, fino izrađenom estetikom.

© Jordan

Izvanredne značajke

S ovim važnim osobinama, Tinker je prešao na druge aspekte dizajna, koji se mogu vidjeti u jednoj od njegovih skica od 26. srpnja 1987. S oznakom "AJ. Otkrivenje bijela cipela" i s manjim natpisom u kojem stoji "Moj omiljeni do sada", označio je 100% bijeli puni zrno floater uz udobnost daje značajke kao što su perforacije preko vrha stopala i "dobre kvalitete duraplush" ovratnik. Uz njih, na crtežu se pojavljuju dva najistaknutija elementa Jordana 3 - slojevi slonova otiska u prednjem dijelu stopala i peti i logotip Jumpmana. Prvi se naziva "Cement ili Žad siva slonova koža", a drugi "Little Man Jordan Patch". Oba skromna imena, dok će prvonavedene definirati AJ3 i ponovno se pojaviti na mnogim drugim Nike i Jordan tenisicama, potonje su postale podebljani simbol brenda Jordan i ostaju jedan od najprepoznatljivijih logotipa brenda do danas.

© Jordan

Logotip Jumpmana

Prototip Air Jordana 3 koji su pripremili Hatfield i njegov tim bio je sve što je Michael Jordan tražio i još mnogo toga. Njegova srednji rez ovratnik mu je pružio fleksibilnost da se lako kretati po terenu, a također štiti svoje gležnjeve, pohabana koža bila je mekana i podatna kada su cipele bile potpuno nove, omogućujući mu da nosi svježi par za svaku igru, a egzotične slonove ploče na nožnim prstima i peti dale su luksuzan izgled sličan finim talijanskim cipelama koje je volio nositi, čineći cipelu modernom i funkcionalnom. Tinker je također prenio svoj inovativni prozor Nike Aira iz Air Maxa 1, postavši prvi Jordan košarkaški sneaker koji je otkrio tehnologiju amortiziranja u sredini potplata. Dodao je i prenaglašenu petu koja je sadržavala logotip Nike Air-a i bila je jedino mjesto na vanjskoj strani s Nike swoosh-om, AJ3 koji je išao stopama AJ2 s nedostatkom brendiranja bočnih zidova. Ono što je najvažnije, vizionarski dizajner je učinio nešto što nitko drugi nije mislio učiniti: staviti Jordana u samo srce tenisice s Jumpman logotipom istaknutom u središtu jezika. Zanimljivo, to nije bio njegov prvi instinkt, jer njegove rane skice pokazuju tenisice s naletima na bokovima kao što je Air Jordan 1 - značajka razigrano reproducirana na Air Jordan 3 Tinker Hatfieldu u 2018. Srećom, pronašao je sliku, prvo fotografiranu za časopis Life uoči Olimpijskih igara 1984., a kasnije rekreiranu od strane Nikea, između skica Petera Moorea, što je izazvalo ideju. Dinamična silueta Jordana koji je skočio kroz zrak ispruženom rukom prema obruču obuhvatila je sve o igraču i njegovom nevjerojatnom pokretu i letu. Logotip nikada nije bio namijenjen za uporabu na samoj cipeli, samo kao marketinški materijal, ali u drugom trenutku genija, Tinker je shvatio da će davanje Jumpman ponosa mjesta na jeziku donijeti jače potpisnu liniju Jordana, a ujedno impresionirati Michaela i razlikovati njegove tenisice od ostalih Nikeovih modela.

© Jordan

Povijesni teren

Unatoč dizajnu cipele koja se prividno činila savršenom za Michaela, kad je Tinker stigao na sastanak, nešto nije bilo u redu - Jordan je bio odsutan. Sjeo je s Nikeom i osnivačem Philom Knightom i igračevom obitelji, nervozno je čekao četiri sata dok Michael nije napokon ušao kroz vrata. Igrao je golf samo s Peterom Mooreom i Robom Strasserom, koji su se i sami odlučili za svoje mjesto u Sports Inc. Nakon što se toga dana suočio s jednim od uvjerljivih prijedloga i razmišljao o mogućnosti odlaska s adidasom, nije bilo najbolje vrijeme da Jordan čuje za još jednu tenisicu. Bio je to trenutak za napraviti ili break za Tinkera, i, na mnogo načina, izgledi su bili naslagani protiv njega. To čini ono što se sljedeće dogodilo još nevjerojatnijim. Sjeo je s Michaelom, podsjetivši ga na njihov raniji razgovor i njegove zahtjeve, prije nego je objasnio kako ih je ispunio. Kada je Michael počeo dolaziti, prototip je otkriven. Njegov osmijeh se proširio kad je shvatio da je Tinker stvarno slušao. Fini materijali, donji ovratnik, grafika slonova otiska - sve je bilo tamo, a gledanje vlastite siluete na jeziku savršeno je zatvorilo stvari. U tom trenutku, bilo je jasno da je Tinker pogodio mjesto, a Michael je pristao otići s Nikeom još jednom. Godinama kasnije, Phil Knight još uvijek pripisuje zasluge Tinkeru Hatfieldu da je spasio svoj brand tog dana.

© Jordan

Poseban All-Star vikend

Nakon što je osigurao odanost Jordana još jednom, izazov koji je sada pred Nikeom bio je uspješno lansirati svoj najnoviji model. Kao i u prethodne dvije verzije, Michael je igrao veliku ulogu noseći cipelu dok je radio ono što je najbolje učinio - impresionirajući na košarkaškom igralištu. Viđen je u Air Jordanu 3 još u studenom 1987., ali njegova izvedba na NBA All-Star vikendu početkom veljače 1988. je stvarno gurnula novi dizajn u središte pozornosti. Na jednom od najpoznatijih Slam Dunk natjecanja u povijesti košarke, MJ je nosio Jordan 3 White Cement kolnik dok se natjecao protiv nekih od najboljih u tom poslu u to vrijeme. U finalu je upoznao rivala Dominiquea Wilkinsa, koji je pobijedio Jordan kada su se njih dvojica prvi put susreli 1985. Ozljede obaju igrača spriječile su ih da idu glavom u '86 i '87, tako da je ovo bila njihova prva bitka od Jordana koji je doživio poraz protiv njega, što ga čini još više željnim pobjede. A ako je trebao više poticaja, činjenica da se natjecanje održavalo na Chicago Stadiumu bila je to, kako su ga tisuće obožavatelja bodrile. U to vrijeme, njih dvojica bili su najbolji strijelci lige, a finale je bilo tijesno. Ulazeći u završno bacanje, Jordan je trebao gotovo savršen rezultat od 49 bodova kako bi osigurao pobjedu. Stajao je sve do suprotnog kraja suda da započne svoj drugi krug prije nego što se okreće i napaja natrag cijelom svojom dužinom, povećavajući ogromnu brzinu u tom procesu. On je uzletio s linije slobodnih bacanja i lansirao se kroz zrak, udarajući loptu u mrežu samo desnom rukom i postižući najviši mogući rezultat od 50 bodova za osvajanje Slam Dunk natjecanja drugu godinu zaredom. Ne samo da je njegova sudbina oduševila publiku, već je pokazala i Air Jordan 3, zadivljujući ljubitelje tenisica s novim elegantnim košarkaškim trenerom koji je očito imao dosta odbijanja. Samo dan kasnije, pojavio se na All-Star utakmici u drugoj boji - Black Cement. Iako je to bio jedini put da je nosio ovaj dizajn na terenu, učinio ga je nezaboravnim, osvojivši 40 bodova pred više od 18.000 pristaša u nastupu za MVP-a koji je dodatno pojačao profil cipele.

© Jordan

OG kolor

Bijeli cement i crni cement boja izašao oko u isto vrijeme kao i ovaj veličanstveni vikend, i postaje instant hitova zahvaljujući Jordana podviga. Svoju sjajnu formu nastavio je i u ostatku sezone, noseći bijeli cement za većinu, prije nego je prešao u Fire Red, drugu od četiri originalne boje, za doigravanje 1988. Četvrti dizajn, poznat kao True Blue, nosio je samo jednom 1988. godine, na izložbenoj utakmici NBA All-Stars i Team USA, i u njima se neće vidjeti sve do 2001. godine, kada je igrao posljednje godine svoje karijere u Washington Wizardsima.

© Jordan

Impresivna sezona

Tijekom sezone '87-'88, MJ je nastupao na nevjerojatno visokoj razini, s jednom od najboljih godina u karijeri u smislu statistike, iako Bullsi nisu uspjeli osvojiti naslov. Pridružili su mu se i ključni suigrači, uključujući Scottieja Pippena i Horacea Granta, koji će kasnije postati linchpins pobjedničke momčadi 1991. i kasnije, dok je Phil Jackon postao član stručnog stožera, radeći kao asistent uoči svoje veličanstvene vožnje kao glavni trener 90-ih. Sve to pomoglo je Jordanu da osvoji svoju prvu nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige i svoju jedinu nagradu za obrambenog igrača godine 1988. Također je završio i kao bodovni prvak druge godine, te je bio čak i prvi put u vodstvu ukradenih lopti. Svaki od tih uspjeha je došao dok je nosio Air Jordan 3, čime je učvrstio svoje mjesto u povijesti tenisica.

© Jordan

Michael Jordan i Mars Blackmon

No, to nije bio samo Michael-a na sudu budalaštine koji je pomogao da raste popularnost cipela, to je također bio njegov off-sud persona. Točnije, to su bili njegovi nezaboravni oglasi s izmišljenim likom Spikea Leeja Marsa Blackmona iz hit filma iz 1986., She's Gotta Have It. U crno-bijelom filmu, Mars je mrzovoljni obožavatelj tenisica i zaljubljenik u Jordana, što ga čini relativnom osobom kada se pojavljuje uz idealiziranu figuru Michaela Jordana. Par se pojavio u reklamama za tisak, uključujući i dvije stranice koje su prikazivale Michaela u crnom cementu i Marsa u bijelom cementu, s tekstom "The Best on Earth" ispod prvog i "The Best on Mars" ispod drugog. Možda su pamtljiviji bili njihovi TV oglasi, što je dovelo do fraza poput "To mora biti cipela!", slavno je izjavio Mars dok je pokušavao shvatiti što je Michaela tako dobro. Jedna reklama započinje krupnim planom Marsa pokraj košarkaškog obruča za koji on tvrdi da je najbolji. Njegov razlog za ovu izjavu: "Air Jordan, Air Jordan, Air Jordan", koju Mars ponavlja dok se kamera pomiče prema dolje kako bi mu pokazala kako stoji na Michaelovim ramenima u Air Jordan 3 bijelom cementu. MJ odlazi i Mars visi na obruču, vičući "Novac, novac, zašto mi to želiš učiniti?", što je učinilo Money jednim od mnogih Jordanovih nadimaka. Komični par pojavio se zajedno u cijelom nizu oglasa koji su povećali popularnost cipela, stvarajući pobjedničko partnerstvo u kojem su se igrali s nekoliko kasnijih Jordanskih tenisica.

© Jordan

Michael Jordan i Tinker Hatfield

Još jedno snažno partnerstvo koje je proizašlo iz Air Jordana 3 bilo je Hatfield i Jordan. Talentirani dizajner promijenio je pravilnik o suradnji s sportašima u obući, uzimajući u obzir želje i potrebe igrača za stvaranjem obuće koja će im uistinu služiti. Njegova odluka da stavi Jordana tako visoko na cipelu privukla ga je čovjeku, djelujući kao simbolična gesta njegove važnosti za Hatfielda i Nikea koja ga je učinila pravim suradnikom na njegovoj liniji potpisa. Jordan je od tada hvalio tim koji je radio na AJ3 za izgradnju bezvremenskog proizvoda i čak nazvao Tinkera "desnom rukom" na bilo čemu vezanom za dizajn, jer su se njih dvoje tijekom godina zbližili. Zajedno su napravili još mnogo Jordanskih tenisica, a Tinker je dizajnirao i desetke cipela za Nikea tijekom više od tri desetljeća s tvrtkom, gdje je završio kao potpredsjednik za dizajn i posebne projekte.

© Jordan

Odavanje počasti legendi

Čak i sa svim novim Jordanskim tenisicama koje su izašle tijekom godina, Air Jordan 3 je ostao popularan i još uvijek se može prikupljati danas kao što je bio kada je prvi put objavljen. Četiri originalne kolone, koje su otkrivene 1988., omiljene su izvođačima; Bijeli i Crni cement ponovno su izdane nekoliko puta nakon lansiranja prvih retro verzija 1994. Ljubitelji Plamena crvena i prava plava morali su čekati još malo, potonji su došli 2001., a prvi tek 2007. godine. Ove retro tenisice su zasluge za neke od prvih koji su utjecali na bum retro tržišta i dio su razloga zašto su košarkaške tenisice postale kulturne ikone, a ne samo funkcionalni predmeti, nešto na što je možda utjecao talent Kobea Bryanta iz ranih 2000-ih. Superzvijezda NBA lige odlučila je odati počast svom velikom mentoru, Michaelu Jordanu, noseći retro True Blue tijekom All-Star utakmice 2003. godine - Jordanovo 14. i posljednje vrijeme na izložbi prije nego se trajno umirovio. Zvijezda LA Lakersa, koji su upravo izašli iz svog vlastitog treseta, Kobe je bio nevjerojatno popularan u to vrijeme, vodeći glasove u navijačkim listićima da bude prvo ime na listu tima Zapadne konferencije. U nevjerojatnoj bitci, Jordan je postavio momčad Istočne konferencije na dva boda s preostalih 4,8 sekundi u produžetku, prije nego što je Kobe uzvratio dva od svoja tri slobodna bacanja kako bi odnio utakmicu do neviđenog dvostrukog produžetka. Zapadna momčad je pobijedila, a nakon utakmice, Jordanova nevjerojatna karijera proslavljena je izvedbom Mariah Carey i filmom njegovih najboljih sportskih trenutaka. Kobe je često od svog mentora dobivao personalizirane patike, uključujući i verziju Air Jordana 3 inspiriranu Lakersima, a njegov nastup u True Blue inačici nagradio je Jordana i skrenuo pozornost na novu generaciju obožavatelja tenisica. Zbog toga je popularnost nastavila rasti kroz druge slavne osobe, kao što je američki reper DJ Khaled, koji je dobio svoju jedinstvenu verziju 2017. godine, nagrađivani kolumbijski pjevač J Balvin, koji je radio na dvije AJ3 koloture 2023. i 2024. godine, i Justin Timberlake, globalna zvijezda koja nastupa u personaliziranom paru tijekom poluvremena Super Bowla 2018. godine. Osim toga, postojale su jedinstvene i atraktivne suradnje s Fragment Design, A Ma Maniére i mnogim drugim modnim markama - svjedočanstvo bezvremenske kvalitete Jordana 3.

© Jordan

Trajno nasljeđe

U dizajniranju Jordan 3, Hatfield je učinio nešto nevjerojatno. Uspio je spojiti Jordanove željene atribute izvedbe sa stilom koji je tražio kao sljedbenik mode u jednu tenisicu. Karakterističan dizajn i elegantni, visokokvalitetni materijali razvili su jordansku liniju potpisa, što ga čini izgledom nijednog drugog košarkaškog trenera u to vrijeme i postavljajući novi standard za industriju kako u smislu estetike tako i tehnologije. Njegov popis prvih ne samo da ga je napravio popularnom siluetom, već je i vratio Michaela u tor i pretvorio partnerstvo u nešto što će poslužiti kao osnova za jedan od najmonumentalnijih marki cipela u povijesti. Za svoju ulogu u ovoj izvanrednoj priči, Air Jordan 3 zauvijek će biti zapamćen kao cipela koja je spasila Nike, i njegov slavni dizajner, čovjek koji je napravio da se to dogodi.

Read more

SPORTSHOWROOM koristi kolačiće. O našoj politici prema kolačićima.

Nastavak

Odaberite svoju zemlju

Europa

Amerike

Azija Pacifik

Afrika

bliski istok